Zonnepanelen op een dak, dat is tegenwoordig een normaal straatbeeld. Zonnepanelen op een boot dat is bijzonder. Zeker wanneer zo’n boot gebouwd is door leerlingen van Avans Hogeschool Breda onder begeleiding van docenten. Hoe leuk is het wanneer je je opgedane kennis kan omzetten tot iets tastbaars als een Solarboot die vaart op zonne-energie.

Sponsor van zonnepanelen 

Gerbrandt Schor is op Avans Hogeschool docent elektrotechniek  Hij was privé bezig zijn huis te voorzien van zonnepanelen. Daardoor had Gerbrandt contact met Pebble Green Systems. Gerbrandt was zo vrij te vragen aan Leo van Pebble of hij interesse had om het project Solarboot te sponsorren. Leo was daar zeker voor te vinden. 4 SunPower 360 Wp panelen werden door Pebble Green System bij Avans Hogeschool geleverd.

Duurzaam en snel

De afgelopen 2 jaar is er hard gewerkt aan de bouw van een boot. Het eerste jaar was nodig om überhaupt een boot te vervaardigen. Als materiaal voor de boot is Basalt vezel gekozen, omdat dit duurzaam is en minder weegt dan eerder gebruikt materiaal, vlas. Daarnaast werd er ook gekozen voor een andere vorm, die meer op snelheid gericht was en minder water weerstand. Er werd eerst een mal gemaakt. Achteraf bleek dat de boot door het nieuwe reglement een meter langer mocht zijn. Dat kreeg het team ook voor elkaar.

Promotie

Vanaf januari is bouw in stroomversnelling gegaan en zijn er meer studenten opgezet. Vanuit Avans is er extra geld opgezet omdat ze promotionele waarde ervan inzien. Op school werd minstens een avond per week door studenten en docenten aan dit project gewerkt. Niet alleen de buitenkant, maar ook het hele besturingssysteem werd door dit team bedacht, getest en uitgevoerd. Hoe moet je bepaald apparaten met elkaar verbinden om communicatie te verkrijgen tussen accu, motor en de schroef? En hoe kun je alle signalen monitoren zodat je kunt zien wat een zonnepaneel aan Watt produceert? Het harde werken lijkt succesvol.

Gesponsorde zonnepanelen

Vorige week is er een eerste test vaart gemaakt en gekeken of de zonnepanelen hun werk doen. Een snelheid van meer dan 15 km/uur werd makkelijk gehaald onder enthousiasme van de studenten. De expertises werktuigbouwkunde, elektrotechniek en mechatronica en de zonnepanelen van SunPower, gesponsord door Pebble Green Systems, hebben geresulteerd in een Solar Boot Avansera.  Of ze geen champagne bij zich hadden voor de ter water lating? Dat vonden de studenten te eng, met de kans de romp te beschadigen. Gelijk hebben ze.

Avansera succes gewenst door Pebble Green Systems

De Wedstrijd waaraan Avans Hogeschool met de Solarboot Avansera deel gaat nemen,  vindt plaats in Groningen en Leeuwarden van 4 t/m 7 juli. Wanneer je hier meer over wilt weten kijk dan op site Solar Sport One of op site van Avans.

Wat kunnen SunPower panelen voor u beteken?

Dit keer liggen er 4 zonnepanelen op een boot. Wilt u weten wat SunPower zonnepanelen voor u op uw dak kunnen betekenen?