Omvormers

Een omvormer is noodzakelijk om de gelijkstroom (DC) die door de zonnepanelen wordt geproduceerd om te zetten in wisselstroom (AC) voor onze huizen. Tijdens dit proces gaat een klein deel van de stroom verloren. Omdat een omvormer 365 dagen per jaar wordt gebruikt en hij dagelijks vaak aan en uit schakelt is dit een kritisch onderdeel dat de duurzaamheid van een systeem bepaalt.

 

Globaal zijn er 2 soorten omvormers. De traditionele omvormer waar de opgewekte elektriciteit van alle panelen samen komt en wordt omgezet in gelijkstroom. Daarnaast wordt het gebruik van micro-omvormers steeds populairder. Dit betekent dat op elk paneel direct een omvormer wordt geplaatst. Mocht er in een dergelijk systeem onverhoopt een omvormer kapot gaan blijven alle andere omvormers en de bijbehorende panelen dus gewoon stroom opwekken. Daarnaast is de bekabeling van de panelen naar de meterkast dus al gelijkspanning en dat is beter voor de brandveiligheid.

Er bestaan tevens omvormers die een deel van de stroom kunnen opslaan wanneer deze niet direct wordt gebruikt. Dit noemen we een hybride omvormer. Deze functionaliteit wordt interessant als de stroomprijs die u betaalt hoger ligt dan de prijs die u ervoor krijgt. Vanaf 2023 zal in Nederland de salderingsregeling langzaam worden afgebouwd en dan word dit dus steeds interessanter.

Een omvormer is, of omvormers zijn het hart van een zonnepaneleninstallatie. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkspanning wordt omgezet in bruikbare wisselspanning. Hierdoor kunnen uw eigen apparaten worden voorzien van stroom door uw eigen zonnepanelen.  Pebble Green Systems werkt ook met omvormers uitsluitend met A-kwaliteit omvormers zijn goedgekeurd volgens de nederlandse normen en worden zeer goed beoordeeld.

De gebruikte componenten zijn de best beschikbare. Dit uit zich in een hoge opbrengst en betrouwbaar systeem met nagenoeg onbeperkte mogelijkheden. Uiteraard zijn bij deze omvormers geen transformatoren en koelventilatoren nodig.

Merken Omvormer

Solar Edge logo
  • De kracht van SolarEdge zit in de combinatie van een centrale omvormer mét power optimizers. Initiëel valt de aanschaf van een SolarEdge oplossing meestal wat duurder uit dan gemiddeld. Deze investering moet u overwegen met het oog op de langere termijn (hoge garantie en prestatie van de zonnepanelen per paneel of twee panelen). Zeker in schaduwrijke omgevingen is dit misschien wel de mooiste oplossing voor een zonnepanelen installatie.
    Herkomst: Verenigde Staten.
  • Fronius omvormer is van oorsprong een Oostenrijkse onderneming. De onderneming bestaat als sinds 1945. Sinds 1997 is zij actief met de productie van omvormers voor zonnepaneleninstallaties. Fronius heeft een uitstekende staat van dienst. Garantie op haar producten wordt geleverd door de Europese organisatie.Omvormers van Fronius staan voor bovengemiddelde kwaliteit en innovativiteit zoals ook batterijopslag.
  • Datasheets Fronius
  • Enphase is een Amerikaanse onderneming die zich onderscheid met micro-omvormers van de allerbeste kwaliteit. Dit betekent dat op elk paneel direct een omvormer wordt geplaatst. Mocht er in een dergelijk systeem onverhoopt een omvormer kapot gaan blijven alle andere omvormers en de bijbehorende panelen dus gewoon stroom opwekken. Daarnaast is de bekabeling van de panelen naar de meterkast dus al gelijkspanning en dat is beter voor de brandveiligheid. Aanvullend is ook de monitoring en mogelijkheden van een zeer hoog niveau.
  • Datasheets Enphase

 SolaX smart omvormers zijn toekomst gericht, en spelen in op de behoefte van morgen. SolaX Power is opgericht in Hangzhou, China, in 2003 en is een divisie van de Suntellite Group. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot wereldleider op het gebied van ontwikkeling, productie en verkoop van technologisch innovatieve omvormers met geavanceerde functies. Solax Smart omvormers behoren tot de meest efficiënte omvormers in de markt en zijn standaard voorzien van vooruitstrevende technologie zoals afstand bestuurbare batterij aansturing. De omvormers van Solax hebben een efficiency van maar liefst 97,6%. Ze hebben een geïntegreerde Wifi module, zijn bijna geluidloos (5kW omvormer <25 decibel) en hebben een garantie van 10 jaar.

Méér weten over omvormers & batterijopslag?