BTW teruggave zonnepanelen

U bent ondernemer voor de BTW wanneer u als Nederlandse particulier zonnepanelen op uw woning/flat heeft laten monteren, mits de energie ook wordt terug geleverd aan het net. Hierdoor kunt u als particuliere BTW ondernemer de zonnepanelen-BTW op de aanschaf en montage van de zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. U hoeft zich niet aan te melden als ondernemer bij de belastingdienst wanneer uw te betalen BTW per kalenderjaar € 1345,- of minder is over de aangeschafte zonnepanelen, maar we raden het aan dit wel te doen. Wanneer u zich niet aanmeldt als ondernemer, kunt u de BTW die u in rekening is gebracht voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen namelijk niet terugkrijgen.

Tijdens de jaarlijkse belastingaangifte vraagt u de BTW terug over de zonnepanelen. Indien u op tijd aangifte doet, ontvangt u na een maand of twee de voorlopige belastingaanslag over de zonnepanelen.

Voorwaarden BTW terugvragen zonnepanelen

  • U bent een particulier of vertegenwoordiger van de Vereniging van Eigenaren (VvE);
  • U heeft zonnepanelen gekocht (na aanschaf heeft u een periode van 5 jaar om de BTW terug te vragen);
  • U heeft de zonnepanelen op uw woning/flat geïnstalleerd;
  • Na 10 juni 2013 is de installatie opgeleverd en in gebruik genomen;
  • U levert de opgewekte zonne-energie (deels) terug aan het elektriciteitsnet.

 Berekening te betalen BTW zonnepanelen

Om de BTW teruggave van zonnepanelen te berekenen trekt u de BTW, die door ons is doorberekend tijdens de aanschaf van uw zonnepanelen, van de BTW af die u verschuldigd bent over de levering van de stroom.

De formule luidt:
“BTW voor de aanschaf van installatie – verschuldigde BTW over de levering van de stroom”.

Verschuldigde BTW zonnepanelen

Om de BTW teruggave van zonnepanelen te berekenen moet u weten hoeveel stroom u aan uw energiebedrijf levert en hoeveel stroom u van deze geleverde stroom verbruikt (in dezelfde periode).

Uit ervaring weten wij dat dit in de praktijk erg moeilijk vast te stellen is. Door dit gegeven mag u gebruik maken van onderstaande forfaitaire bedragen. Welke forfaitaire bedragen u gebruikt, hangt af van het opwekvermogen van uw zonnepanelen.

Opwekvermogen in Wattpiek (Wp) per jaar Forfait
0 – 1000 € 20,-
1001 – 2000 € 40,-
2001 – 3000 € 60,-
3001 – 4000 € 90,-
4001 – 5000 € 100,-
5001 – 6000 € 120,-
6001 – 7000 € 140,-
7001 – 8000 € 160,-
8001 – 9000 € 180,-
9001 – 10.000 € 200,-

Voorbeeld: BTW teruggave zonnepanelen

Stel dat er aan u €1.000,- in rekening is gebracht voor de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen. U heeft te horen gekregen dat uw zonnepanelen een capaciteit hebben van 3.100 Wp. In de forfaitaire tabel ziet u dat de forfait in dit geval € 80,- is. In dit geval kunt u €920,- terugvragen omdat de aan u in rekening gebrachte BTW hoger is dan de verschuldigde BTW.

Salderingsregeling zonnepanelen gehandhaafd tot 2023

Tenslotte hebben we goed nieuws voor bezitters van zonnepanelen over de salderingsregeling. De salderingsregeling van zonnepanelen houdt in dat de zonnepaneelbezitters de terug geleverde kilowatturen mogen verrekenen met afgenomen kilowatturen.
De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt tot 1 januari 2023 ongewijzigd voortgezet. Dat hebben minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Snel (Financiën) besloten. Het blijft hierdoor financieel aantrekkelijk voor huishoudens en mkb-bedrijven om te investeren in zonnepanelen.

Laat u ontzorgen door Pebble Green Systems

Graag ontzorgen wij u in het BTW-traject. Wij kunnen voor u het gehele BTW traject verzorgen wat betreft de BTW teruggave van uw zonnepanelen. Daarnaast kunnen wij u een handleiding verlenen zodat u zelf de BTW teruggave kunt regelen.

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Heeft u nog vragen?

Onze adviseurs zijn u met plezier van dienst!