Opbrengst van zonnepanelen berekenen

De termen rendement en opbrengst komen regelmatig voorbij als u de opbrengst van zonnepanelen wilt berekenen. Tussen deze termen zit een belangrijk verschil waar u van op de hoogte dient te zijn voordat u de opbrengst van uw zonnepanelen gaat berekenen. Wanneer we het hebben over ‘opbrengst’ bedoelen we de hoeveelheid kWh die een zonnepaneel daadwerkelijk opwekt. Hebben we het over ‘rendement’, dan bedoelen we de hoeveelheid zonlicht die er omgezet kan worden in energie. Met andere woorden: wat uw zonnepanelen uiteindelijk financieel zullen gaan opleveren.

Wilt u… 

  • Het rendement van uw zonnepanelen berekenen?
  • Het benodigde aantal zonnepanelen berekenen?
  • De opbrengst van uw zonneenergie berekenen?

Lees dan snel verder want in dit artikel wordt duidelijk uitgelegd hoe u dan te werk dient te gaan.

Wp zonnepanelen berekenen/ wattpiek berekenen

Uiteindelijk is de opbrengst van een zonnepaneel afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die op de zonnepaneel valt. De opbrengst van een paneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Een zonnepaneel van 185Wp levert nooit daadwerkelijk 185Wp op aangezien dit afhankelijk is van het aantal zonlicht dat er daadwerkelijk opvalt. Middels de formule die hieronder wordt behandelt kunt u eenvoudig uw energieverbruik van Wp naar kWh berekenen en kunt u dus uw rendement zonnepanelen berekenen.

Berekening zonnepanelen: opbrengst

Opbrengst van zonnepanelen berekenen gaat middels de volgende formule: Totale vermogen in Wattpiek (Wp) x Instralingsfactor = opbrengst.

Het totale vermogen is te berekenen door het aantal zonnepanelen te vermenigvuldigen met het aantal Wp per zonnepaneel. Zo kunt u dus de potentiele zonne energie berekenen. De instralingsfactor daarentegen is afhankelijk van de stralingssterkte van de zon. De stralingssterke verschilt per dag, tijd van het jaar en tijdstip. In Nederland kunt u daarom een standaard gemiddelde van 88% of 0,88 aanhouden. Kortom, wanneer u in het bezit bent van deze 2 variabelen kunt u de opbrengst van zonnepanelen berekenen. Een zonnepaneel van bijvoorbeeld 300 Wp levert op jaarbasis dan gemiddeld 300 x 0,88 = 264 kWh op.

Het is daarnaast goed om te weten dat een gemiddeld huishouden een jaarverbruik van 3.400 kWh heeft. Kort gezegd, om dit jaarlijks op te wekken zijn 13 zonnepanelen van 300 Wp nodig (formule: 3.400kWh per jaar/264kwH per zonnepaneel).

Heeft u een indicatie van wat uw gemiddelde jaarverbruik is (kijk eens naar uw eerdere energienota’s) dan kunt u eenvoudig het aantal zonnepanelen berekenen dat u nodig heeft om per jaar bijvoorbeeld break even te draaien. Tevens is bovenstaande formule ook van toepassing als u het aantal zonnepanelen voor een plat dak wilt berekenen.

Opbrengst zonnepanelen vergroten

U streeft natuurlijk naar een zo groot mogelijke opbrengst en rendement van de zonnepanelen. Enigszins heeft u de uitkomst van deze twee variabelen deels in eigen hand. Voor een optimale opbrengst en rendement van de zonnepanelen raden wij u aan om de zonnepanelen te plaatsen op een dak dat gevestigd is op het zuiden met een hellingshoek van 36 graden. Hierbij komt dat er natuurlijk zo min mogelijk schaduw moet zijn, want de schaduw zorgt ervoor dat uw zonnepanelen simpelweg niets opleveren. Daarnaast is het goed om te weten dat een grote zonnepanelen installatie een hoger rendement oplevert maar ook meer kost dan een kleine installatie. De zonnepanelen prijs is hierbij dus ook weer van toepassing.

Pebble Green Systems, uw partner in zonnepanelen

Bent u op zoek naar zonnepanelen zorgen voor een goede opbrengst? Kies dan voor een leverancier die met u meedenkt. Pebble Green Systems geeft gratis advies op maat en helpt u bij uw BTW-aangifte. Besluit u de panelen te laten plaatsen, dan hoeft u vooraf geen aanbetaling ter doen en kunt u rekenen op levering en installatie binnen 4 weken. Goed geregeld dus.

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Meer weten?

Onze adviseurs zijn u met plezier van dienst!