Dagelijks vragen mensen ons hoe het komt dat de energieprijzen zo hoog liggen.
Hieronder een artikel van de Pure Energie Kennisbank ter verduidelijking:

Waarom stijgen de energieprijzen?

De energieprijzen zijn hoger dan ooit. De energieprijzen in Europa zijn op dit moment dusdanig hard aan het stijgen dat er bijna wekelijks een piek wordt bereikt. Ook in de media hoor en lees je er veel over. Huishoudens met een vast energiecontract hebben geen last van de stijgende energieprijzen, maar als je contract binnenkort afloopt krijg je hier juist wel mee te maken. Een gemiddeld huishouden kan tot wel €50,- per maand meer gaan betalen voor energie. De stijging van de energieprijzen komt niet als een verrassing. Er zijn meerdere oorzaken voor het snelle stijgen van de energieprijzen, wij hebben de vier belangrijkste op een rij gezet.

Redenen stijgende energieprijzen

Internationale ontwikkelingen, tekorten en het koude weer zijn allemaal factoren die invloed hebben op de energieprijzen. De stijgende energieprijzen is een samenloop van meerdere oorzaken:

1. Toenemende vraag

Door de corona- en oliecrisis lagen de energieprijzen historisch laag. Inmiddels is de economie weer aan het aansterken, waardoor de vraag naar energie stijgt. Niet gek dus dat de prijzen voor stroom en gas nu weer stijgen terwijl de economie aansterkt. Huishoudens en bedrijven zijn meer energie gaan verbruiken waardoor de vraag naar energie is toegenomen.

2. Gastekort 

Een tweede reden voor de stijgende energieprijzen is het het beperkte aanbod van gas. Dit gastekort komt onder andere door het verminderen van de gaswinning in Groningen, maar ook door het beperkte aanbod van gas uit het buitenland. Waaronder Rusland en Amerika. De vraag naar energie is dus op dit moment hoger dan het aanbod, waardoor Nederlandse energieleveranciers afhankelijker zijn van het buitenland. Verder is er door de koude winter een gastekort ontstaan. Door het hoge verbruik tijdens de koude maanden, is er een groot gat geslagen in onze nationale gas- en olievoorraden. Door het beperkte aanbod en de hoge prijs, zijn deze voorraden niet tijdig aangevuld waardoor er nu een tekort is ontstaan.

3. Weersomstandigheden 

Een andere reden voor de stijging is het koude weer van de afgelopen maanden in Europa. Vooral de gasmarkt is de afgelopen maanden hierdoor een stuk krapper geworden. Gas is voor veel huishoudens een grote kostenpost op de energierekening. Mede daardoor gaat een gemiddeld huishouden de prijsstijging merken in de portemonnee. Bovendien waaide het de afgelopen maanden veel minder hard dan voorspelt, waardoor windmolens minder groene energie opwekten. Door het gebrek aan groene energie, moeten de kolen- en gascentrales meer energie leveren en voor het opwekken van deze grijze energie is bijvoorbeeld weer gas nodig

4. Hoge prijs CO2-emissierechten

De ontwikkelingen op de internationale energiemarkt hebben grote invloed op de prijzen van CO2-emissierechten. De prijs op het uitstoten van CO2 is de laatste maanden toegenomen. Dit komt mede door het sluiten van de kolencentrales en kerncentrales. De vraag naar elektriciteit neemt vanwege de verduurzaming enorm toe en dus moet de capaciteit op het stroomnet worden uitgebreid.

Advies nodig?

Geen energie verbruiken is natuurlijk het goedkoopst, maar wij snappen dat dit niet mogelijk is. Zoek eens uit hoe jij kunt besparen om je energiekosten te verlagen. Als je ervoor kiest om te verduurzamen en je huis van het gas af te halen, kun je jaarlijks flink besparen op je energiekosten. Gas is namelijk een grote kostenpost op de energierekening. Niet direct van het gas af? Dan kun je er ook voor kiezen om zonnepanelen te plaatsen op je dak. Juist nu is het investeren in zonnepanelen een slimme zet. Als je zelf groene stroom opwekt, hoef je dus geen of minder energie af te nemen van je energieleverancier. Hiermee bespaar je maandelijks als snel tientallen euro’s op de energierekening.

Wilt u meer weten over de meest moderne technologie om zelf duurzaam elektriciteit te produceren, neem dan contact op met Pebble Green Systems. Bel met 076-3030530 of vul het contactformulier in.