In mijn eerste artikel heb ik aangegeven terug te komen op de bevindingen van mijn PV installatie. In dit geval een installatie met 27 Solar Frontier panelen op een Sofar Solar omvormer van 4600 watt.
Waarom gekozen oor CIS panelen van Solar Frontier ?
Technisch aspect
In eerste instantie vind ik het een mooi paneel, volledig zwart en geen onderlinge cellen in paneel waarneembaar, gezien het één egale plaat is. Dan het technische aspect.
Solar Frontier is één van de grootste producenten van dunne film zonnepanelen, of te wel de CIS zonnepanelen. Afkorting CIS staat voor Coper, Indium, Selenidium ( Koper, Indium en Selenide.) Voordeel van deze zonnepanelen is dat ze geheel lood- en cadmiumvrij zijn.
Dit is natuurlijk veel minder milieu belastend.
Eén grote zonnecel
De zonnepanelen bestaan eigenlijk uit één grote zonnecel. In tegenstelling tot de gangbare kristallijnen zonnepanelen, die veelal bestaan uit meerdere cellen in serie / parallel. Omdat het zonnepaneel opgebouwd is uit een dunne film is de kans op microscheurtjes in de zonnecel kleiner. Dunne film is namelijk iets flexibeler dan een kristallijn zonnepaneel.
De zonnepanelen van Solar Frontier zijn kleiner dan de ‘standaard’ zonnepanelen. Een Solar Frontierzonnepaneel is ongeveer 1 meter breed en 1,25 meter lang en levert vogels de specificatie 170WP, dit is ongeveer 130W/m2 wat in huidige tijd wel iets aan de matige kant is. 170 W/m2 is heden redelijk standaard. Het paneel gaat wel wat beter om met diffuse licht en vermogensafname per graad celsius boven de 21 graden is ook wat gunstiger. Maar prijs / prestatie is het een top paneel. Niet voor niets komt het paneel in diverse testen er als een van de beste uit.
Eerst zien dan geloven
Natuurlijk zijn er heel veel factoren die een rol spelen in de opbrengst van een PV installatie. Positie tov het zuiden, de hellingshoek en schaduw. Deze zijn bij mij gunstig. Precies op het zuiden en onder een hoek van 20 graden en geen schaduw .
Hoeveel kW heeft de installatie in 2017 opgebracht ?
De verwachting was, 170 WP x 27 panelen x 0,85 ( gemiddelde correctiefactor ) = 3900KW, maar installatie heeft 5007 KW opgebracht ! Dat is 26% hoger dan verwacht. Zelfs al zou je de correctiefactor op 1 zetten zit je nog op +10%. Een mooie prestatie dus !
Hoe de panelen zich in 2018 gaan verhouden weet ik nog niet, de opbrengsten tot nu toe zijn overigens weer niet verkeerd.. wordt vervolgd!
Voor niets gaat de zon op! Maak daar dan ook gebruik van.
Blog2 van Rogér Evers van Rogers Green Energy (r-evers@zonnet.nl)