In mijn blog ga ik jullie laten zien dat het leuk is om uit te vinden wat je kunt van zelf opgewekte energie. Op oude zonnepanelen hebben we nieuwe optimizers aangesloten, om te kijken wat het opbrengst was. Eerst iets meer over de huidige stand van zaken van die oude zonnepanelen.

Huidige situatie

Op ons pand in de Kroonstraat 20 te Etten-Leur staat een systeem met 15 panelen. 
Via www.zonnescanbrabant.nl kan je ons dak bekijken.


Dit is een snapshot van ons pand met de 16 panelen.

Zonnescan 

  

De zonnescan heeft alle daken van gebouwen in Noord-Brabant enige jaren geleden in kaart gebracht. Door middel van kleuren wordt de hoeveelheid zonlicht weergegeven en uitgedrukt in de mogelijke opbrengst per vierkante meter in kWh uur per jaar. Het dak van de Kroonstraat 20 heeft een potentie van 1000 kWh. Dit wordt weergegeven met de kleur geel.

De patio midden in het pand, met name aan de zuidzijde, ligt volledig in de schaduw. De potentie van dat gedeelte van het dak is minimaal en dit wordt weergegeven met de kleur donkerblauw.

Installatie 

Op woensdag 12 september 2018 hebben wij alle oude Conergy 240Wp panelen voorzien van optimizers van het type SolarEdge P-300.

Rond vier uur ‘s middags hadden we de installatie afgerond, De omvormer, een SolarEdge SE5000H, begon de gelijkstroom van de panelen om te zetten in wisselstroom.

Monitoring

Vervolgens sloten we de monitoring aan. Vanaf dat moment zijn de gegevens op internet te zien.

Aan het einde van de dag blijken we 429 Wh (0,4 kWh) vanaf 16:30 uur af te hebben opgewekt.

Als je met de cursor langs de lijn van de grafiek gaat, zie je van elk kwartier de performance. Om 16.30 uur deed het systeem 294 Watt.

Een kwartier later om 16.45 uur is er wat meer licht en stijgt de productie naar ruim 365 W.

Daarna neemt de hoeveelheid licht snel af.

Om 18.45 uur doet het systeem nog 35 W

Om 19.15 uur produceren de zonnepanelen geen stroom meer.

Op donderdag is er redelijk wat zon en komt de dagproductie uit op bijna 20 kWh. Vrijdag is er weinig zon en blijft de dagproductie steken op 11,74 kWh.

Duurzaamheid is ook plezier!

Tegenwoordig is bijna elke omvormer voorzien van een mogelijkheid om deze op internet aan te sluiten. Het geeft inzicht in wat uw systeem van uur tot uur doet. En je zult zien, het is leuk om te volgen. Duurzaamheid is ook plezier!

Blog door Leo