Op 14 januari 2020 waren wij bij een installatie van 3.250Wp in Teteringen. Op 25 maart 2014 is deze installatie daar geplaatst op een plat dak. De installatie is dus al bijna 6 jaar operationeel. Wij bekijken de opbrengsten tot nu toe.
Toen we bij de installatie in Teteringen gisteren aankwamen zorgde de zon ’s ochtends uit het oosten om 11.15u nog voor een piek van 271W. De rest van de dag ligt het systeem in de winter in de schaduw van een nabijgelegen appartementen gebouw.
Als er al zon is, staat die zo laag dat de panelen in de schaduw blijven. De zonnepanelen zijn gisterochtend om 10.10 uur actief geworden. Toen was er voldoende licht. Na 16.30 uur deed het systeem niets meer. De dagopbrengst bedroeg 2 kWh.
Opbrengst 13 zonnepanelen Amerisolar in Teteringen
Systeem is operationeel sinds 25 maart 2014
Het systeem is operationeel sinds 25 maart 2014. Vandaar dat de opbrengst in 2014 wat lager is. Er ontbreekt de opbrengst van de eerste maanden. Hadden de panelen er vanaf 1 januari op het dak gelegen, dan was ook in 2014 de opbrengst ongeveer 3.000 kWh geweest.
Opbrengst afgelopen 5 jaar 13 panelen Amerisolar in Teteringen
Opbrengstgaranties van Amerisolar
De meeste klassieke zonnepanelen hebben een soortgelijke opbrengstgaranties als deze Amerisolar. Per jaar bedraagt de degradatie een kleine procent. Als we kijken naar de opbrengsten bij dit systeem over de afgelopen 5 jaren, dan lijkt de degradatie volledig gecompenseerd door de extra zonne-uren. Het paneel kent een garantie op de constructie van 12 jaren. Er wordt wel een opbrengstgarantie gegeven die tot 30 jaar doorloopt, maar dat is theoretisch. De levensduur van dit paneel ligt waarschijnlijk op zo’n 15 jaar.
Lineaire degradatie van Amerisolar zonnepanelen
Oriëntatie van het systeem is bepalend voor rendement
De oriëntatie van het systeem is 200 graden. Dus iets zuidwest. Volgens de tabel van Hespul is het rendement dan bij een hellingshoek van 20 graden 99%. Met dit type paneel van 250Wp rekening houdend met de klimaattabel van de afgelopen 25 jaar geldend voor Teteringen is de theoretische opbrengst 2.815 kWh per jaar. De gerealiseerde rendementen over de volledige jaren zijn:
- 2015 3.090 kWh
- 2016 3.054 kWh
- 2017 3.013 kWh
- 2018 3.253 kWh
- 2019 3.118 kWh
13 poly panelen Amerisolar dak Teteringen
Stijging van het aantal zonne-uren niet met zekerheid vast te stellen
Het aantal zonne-uren in de afgelopen 5 jaar is hoger dan het gemiddelde van de afgelopen 25 jaar. Er zijn dus rendementen mogelijk die 10% tot bijna 20% hoger zijn dan wat uit de berekeningen volgt. Is het dan reëel om altijd uit te gaan van deze hogere opbrengsten? Wij vinden van niet. Er is onvoldoende zekerheid dat het aantal zonne-uren per jaar blijft toenemen en het kan dus over 5 jaar weer op het oude gemiddelde liggen. In de tussentijd is het mooi als de opbrengst toch hoger is!
13 zonnepanelen van Amerisolar met de golfbaan van Teteringen op de achtergrond
Schaduw heeft invloed op de opbrengst
In de maanden december en januari is er schaduw op de panelen van een appartementengebouw aan de zuidkant van deze woning. Daardoor wordt de opbrengst over deze maanden negatief beïnvloed. Maar december en januari zijn sowieso maanden met een lage opbrengst en daardoor is de invloed hiervan op de jaaropbrengst gering.
Opbrengsten per maand over 2019 van 13 panelen Amerisolar in Teteringen
Amerisolar is een Chinees product
Amerisolar is, anders dan de naam doet vermoeden, een zonnepaneel dat is geproduceerd in China. Een aantal Chinese producenten proberen de associatie te maken met het westen door namen te gebruiken als Hanover Solar en Canadian Solar. Zo probeert Amerisolar een associatie te maken met Amerika en zich als Amerikaans zonnepaneel voor te doen.
Zonnepaneel Amerisolar 250Wp
Wilt u ook zonnepanelen op uw dak?
Zonnepanelen op je eigen dak dat is veelal een kwestie van geld besparen, maar ook goed met het oog op duurzaamheid. Bent u benieuwd wat Pebble Green Systems voor u of uw bedrijf kan betekenen, neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies.