Zonnepanelen op je dak, dat is een mooi streven. Maar hoe zit het met verzekeren van deze panelen? Het is niet raar dat de vraag bij je opkomt of jouw panelen verzekerd zijn tegen brand, stormschade en diefstal.
De zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering, inclusief de omvormer. Er zijn vijf risico’s waarom het belangrijk is dat uw installatie verzekerd is:
  1. Stormschade. Bij hevige storm zoals begin 2018 worden met name opstellingen op platte daken getroffen door winden die in staat zijn om de constructie inclusief ballast op te tillen. Het volgende moment verliest de wind de grip op de constructie en valt de zaak weer terug op uw dak. Of het dak van de buren.
  2. Hagelschade. In augustus 2016 trok een hagelbui over Nederland en zorgde onder andere in Luyksgestel voor aanzienlijke schade. De hagelstenen van 11 cm doorsnede beschadigden dakpannen, kassen en zonnepanelen. Van de meeste zonnepanelen brak het glas. Dat splintert niet, maar hierna doet het zonnepaneel het niet meer. Enkele panelen hadden geen visuele schade. Maar de inslagen veroorzaakten wel haarscheurtjes in de cellen onder het glas.
  3. Brandschade. Indien er brand in de woning ontstaat die uitslaat naar het dak, vernietigt dit de panelen. De bekabeling en kunststof delen gaan branden.
    Indien bij de aanleg van een systeem of door latere werkzaamheden de plus en min-kabel beschadigd zijn, kan er een vlamboog tussen beide kabels ontstaan. Deze vlamboog kan de oorzaak van brand vormen.
  4. Diefstal. Diefstal van zonnepanelen komt zelden voor. Niettemin hebben in Zundert dieven in de nacht eens van twee woningen alle panelen verwijderd. Het komt dus voor.
  5. Blikseminslag. Enkele honderden keren per jaar slaat de bliksem in de grond. Gebeurt dit in de buurt van een elektriciteitskabel dan ontstaat in deze kabel een piekspanning die via de meterkast de woning binnengaat. Met name omvormers zijn gevoelig voor deze pieken en raken daardoor beschadigd.
De meeste opstalverzekeringen dekken deze schades. Belangrijk is dat u uw installatie bij de verzekering aanmeldt.

   

Blog Leo van der Grinten