Wat is SDE subsidie?

De Stimulering Regeling Duurzame Energieproductie (SDE subsidie) stimuleert, zoals de naam al zegt, de productie van duurzame energie. De SDE subsidie dekt onder andere het gat tussen de prijs van grijze en groene stroom. De subsidieregeling is bedoeld voor hernieuwbare energietechnieken en is onderverdeeld in de volgende categorieën:

 • zon;
 • wind;
 • water;
 • geothermie;
 • biomassa.

SDE subsidie kan worden aangevraagd door bedrijven, instellingen en non-profit organisaties die hernieuwbare energie gaan produceren. Met andere woorden, SDE subsidie is door de overheid beschikbaar gesteld voor ‘zakelijke’ gebruikers van zonnepanelen. Elk jaar tellen er weer andere voorwaarden om in aanmerking te komen voor SDE subsidie. Ook in 2016 heeft de overheid diverse voorwaarden opgesteld waar u aan moet voldoen voordat u SDE subsidie kunt aanvragen.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor SDE subsidie in 2016

Om in aanmerking te komen voor SDE subsidie in 2016 dient u te voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De totale apertuuroppervlakte van de installatie dient minimaal 200 m² te bedragen.
 • De zonnecollectoren dienen afgedekt te zijn en de installatie moet volledig nieuw zijn. De installatie mag dus niet bestaan uit gebruikte materialen.
 • Boven het licht absorberende oppervlak van uw installatie moet een luchtdoorlatende laag zitten die zorgt voor isolatie. Denk bijvoorbeeld aan een glazen buis.
 • Voordat u SDE subsidie gaat aanvragen moet weten waar u de installatie gaat plaatsen. Gaat u de installatie plaatsen in een veldopstelling? Vraag dan een omgevingsvergunning aan om in aanmerking te komen voor SDE subsidie.

SDE subsidie aanvragen?

Om SDE subsidie aan te vragen moet u ervoor zorgen dat uw aanvraag volledig en correct is. Heeft u alle vergunningen en bijlagen op orde? Dan kunt u SDE subsidie gaan aanvragen! U dient in het bezit te zijn van de volgende vergunningen/bijlagen om SDE subsidie aan te vragen in 2016:

 • Een omgevingsvergunning en een haalbaarheidsstudie.
 • Een verklaring dat u wel of niet de eigenaar bent van de locatie waar u de installatie wilt gaan plaatsen.

Subsidie zonnepanelen voor sportverenigingen

Ook sportverenigingen en sportstichtingen kunnen subsidie aanvragen voor zonnepanelen. Het gaat hierbij om de EDS (energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties) subsidieregeling. Helaas is dit in 2016 al niet meer mogelijk aangezien het subsidiebudget simpelweg op is. Vanaf 2017 is er weer een nieuw budget beschikbaar gesteld voor subsidie op zonnepanelen voor sportverenigingen.

Wees er snel bij met uw SDE subsidie aanvraag

Wist u dat SDE subsidie aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst en worden afgehandeld totdat het potje leeg is? Er wordt jaarlijks meer SDE subsidie aangevraagd dan er beschikbaar is.

Graag helpen wij u verder om SDE subsidie aan te vragen. Voor meer informatie of advies op maat kunt u contact met ons opnemen.

Meer weten?

Onze adviseurs zijn u met plezier van dienst!