Installatie zonnepanelen Gilze

, ,
zonnepanelen gilze

Een jaar geleden, op 25 februari 2020, installeerden we deze 8 SunPower zonnepanelen van het type MAX3 met een vermogen van 395Wp per paneel in Gilze.

Het dak is gericht naar het zuidoosten. Alle panelen zijn voorzien van optimizers, waardoor de opbrengst per paneel te zien is.

De bovenste drie panelen liggen portrait op het bovenste gedeelte van het hoge platte dak. De linker pijp van de cv-ketel geeft in enige mate schaduw op het meest linkse paneel paneel.

In de monitoring is dit zichtbaar:

zonnepanelen gilze monitoring

Het linkse paneel doet op jaarbasis 27 kWh minder dan het meest rechtse paneel. De opbrengst van het middelste paneel zit er tussenin.

De twee panelen die landscape op de dakkapel liggen doen iets minder dan de panelen op het hellende dak erboven.

zonnepanelen gilze 3 onder dakkapel

Dan liggen er ook nog drie panelen landscape op het hellende dak onder de dakkapel.

 

In 12 maanden tijd heeft het systeem in het totaal 3.350 kWh opgewekt. Het vermogen van de SunPowers is 8x 395Wp = 3.160Wp. Dat betekent dat elke Wp 1,06 kWh heeft gepresteert!

Enerzijds komt doordat de Maxeon cellen van SunPower een uitzonderlijk rendement hebben: 9% meer dan gewone monokristallijne panelen.

zonnepanelen gilze opgewekt

Anderzijds was 2019 een goed jaar. Normaal gesproken zijn de maanden juni en juli de beste maanden voor de productie van elektriciteit, maar in 2020 was mei de beste maand. Die stak met kop en schouders boven de andere maanden uit. En ook de maand april was uitzonderlijk.

De terugverdientijd van dit systeem is minder dan 8 jaar. De garanties op de producten zijn 25 jaar all-in, zowel op de op de panelen van SunPower als op de optimizers en de omvormer van SolarEdge. Beide zijn solide ondernemingen uit de VS. Met dit systeem wordt in 25 jaar de investering 3 maal terugverdient. Investeren in zonnepanelen is goed voor het milieu en het is ook een prima belegging!

Vaardigheden

, , , ,

Gepubliceerd op

maart 15, 2021