Op 5 oktober 2019 installeerden wij een systeem 8 SunPower zonnepanelen in Hoeven op het hoge platte dak van een woning. De gebruikte omvormer, levert zijn stroom via een zogenaamde PV-verdeler via de groep van de wasmachine naar de groepenkast. Omdat PV-verdelers vaak de groep van de wasmachine gebruiken, wordt dit kastje in de wandelgangen vaak een ‘wasmachine-box’ genoemd.

Wasmachine-box
In de technische ruimte van de woning werd de omvormer (het witte kastje midden op de foto) opgehangen. De omvormer, een SolarEdge 3680 HD-Wave, levert zijn stroom via een zogenaamde PV-verdeler via de groep van de wasmachine naar de groepenkast. Omdat PV-verdelers vaak de groep van de wasmachine gebruiken, wordt dit kastje in de wandelgangen vaak een ‘wasmachine-box’ genoemd. Maar feitelijk kan elke groep met slechts één gebruiksapparaat hiervoor benut worden.
 
De 8 zonnepanelen zijn van het Amerikaanse merk SunPower
De 8 zonnepanelen betreffen panelen van het Amerikaanse merk SunPower. Het betreffen cellen van het type Maxeon en wel van de derde generatie. Deze 104 cellen leveren een vermogen van 390 Wp. SunPower is daarmee de producent die panelen met het hoogste rendement produceert. Met deze 8 panelen wordt elk jaar circa 3.000 kWh geproduceerd
De naam van het paneel is SunPower Max3-390. Het paneel heeft een witte achterplaat. Een witte achterplaat geeft het paneel een hoger vermogen dan een zwarte achterplaat.
De panelen zijn geplaatst in een aluminium frame van de Nederlandse producent Solar Construct.
 
De stroomproductie per dag
De SolarEdge omvormer is verbonden met internet. Op onderstaand plaatje is de opwekking van de stroom per dag te zien. In het totaal is in februari 2020 90,63 kWh opgewekt.
De stroomproductie per dag is afhankelijk van de intensiteit van de instraling van de zon. Zondag 23 februari 2020 was een grauwe dag met slechts 0,548 kWh. Dinsdag 25 februari 2020 was de beste dag met een opbrengst van meer dan 6 kWh. De komende maanden worden de dagen steeds langer en neemt gemiddeld de dagproductie van de stroom toe.
 
Grote fluctuaties in stroomopwekking over de dag
Verdeeld over de dag zijn grote fluctuaties te zien. Op 25 februari 2020 start het systeem om 8:00 uur en produceerde op dat moment 44W. Om 9:15 uur was dit al 512W. Daarna kwamen er meer wolken en zakte de stroomproductie terug. De hoogste productie werd om 13:45 uur bereikt en bedroeg 1,718 kW. Daarna liep de stroomopwekking weer terug en om 17:30 uur stopte het systeem ermee.
De individuele productie per paneel wordt gerealiseerd door optimizers
Op onderstaand plaatje van de monitoring is in het groene vlak te zien wat het systeem sinds 5 oktober 2019 tot en met 12 maart 2020 heeft geproduceerd: 445,52 kWh. De blauwe vlakken geven de productie per paneel weer. De voorste rij panelen presteren het beste. De drie meest linkse panelen van de voorste rij doen rond de 70 kWh tot nu toe. Het meest rechtse paneel doet het iets minder. Hoe komt dat? Op de foto van de zonnepanelen is te zien dat rechts, dus aan de oostkant, een vrij hoge pijp staat. Deze pijp vermindert de hoeveelheid licht op het meest rechtse paneel. Daardoor presteert dit paneel minder.
De achterste rij doet het minder dan de voorste rij. Waardoor wordt dit veroorzaakt? De woning, een twee-onder-een-kap, heeft maar een smal plat dak. Om er twee rijen panelen te kunnen plaatsen werd er gewerkt met een tussenafstand van slechts 30 centimeter. Meer was niet mogelijk. In het najaar, de winter en het voorjaar staat de zon laag. Dat betekent dat de eerste rij wat schaduw geeft op de tweede rij. En daardoor presteert de tweede rij minder.
In de zomer dan speelt dit probleem niet. Dan staat de zon hoger en heeft ook de tweede rij volledig zonlicht. Ook het effect van de schaduw van de pijp aan de oostzijde wordt dan minder. De schaduw van de pijp wordt korter en heeft daardoor minder effect op de aan de oostzijde geplaatste panelen.
De individuele productie per paneel wordt gerealiseerd door middel van zogenaamde optimizers. Een kastje onder het paneel haalt het best mogelijke Wattage uit het paneel. Elk paneel levert zodoende zijn maximale bijdrage en het effect van schaduw wordt geminimaliseerd. Bij een stringomvormer bepaalt het minst presterende paneel de prestatie van de hele string. In bovenstaand plaatje zou de jaarproductie circa 300 kWh lager worden als er geen optimizers waren gebruikt!