Als allround medewerker bij Pebble Green Systems is Kevin gepassioneerd over zijn zonnepanelen. Niet alleen voor de klanten van Pebble Green Systems maar ook thuis is zijn eigen woning, voorzien van SunPower zonnepanelen. Daar ervaart hij de voordelen die zowel hij als u als particulier uit de zonnepanelen haalt. Kevin neemt ons mee en vertelt hoe het zit met de opbrengst van zonnepanelen in de winter.
Zonnepanelen, hoe zit dat nou in de winter?
Zonnepanelen hebben diffuus (gelijkmatig verdeeld) licht nodig. Afhankelijk van het type zonnepaneel kan kou en helder weer de wattage van de zonnepanelen sterk doen oplopen. Dit in tegenstelling tot de hitte in de zomer waardoor de wattage soms zelfs enigszins terug kan lopen, een gegeven dat een stuk minder bekend is bij de meeste mensen.
Ook donkere dagen leveren energie op
Vanzelfsprekend is de opbrengst tijdens donkere dagen een stuk minder dan op een heerlijke zonnige dag. Maar zonnepanelen wekken ook op sombere dagen nog steeds energie op. Op een serieus sombere dag leverden de zonnepanelen van Kevin slecht 3,3 kWh op.
En dan valt er sneeuw
Afgelopen weken was er in de regio sprake van sneeuwval van 2 à 3 cm. Dan zie je dat zonnepanelen toch warm worden, de sneeuw gaat hierdoor smelten vanuit de onderkant van de zonnepanelen. Als een mini lawine schuift de sneeuw hierdoor van de panelen af. Door de coating die op de SunPower panelen is aangebracht komt het vuil door de invloed van vocht gemakkelijk los. De smeltende sneeuw neemt het vuil mee en zorgt voor heldere en schone zonnepanelen.
De opbrengst op heldere winterdagen
Op heldere dagen gaat een zonnepaneel beter functioneren. Op het dak van Kevin liggen SunPower zonnepanelen met een capaciteit van 5025 Wp (Wattpiek). Op een mooie zonnige winterdag zoals 20 en 21 januari jl. betekent dit voor Kevin een opbrengst van respectievelijk 20,47 kWh als dagopbrengst op 20 januari 2019, met een piek van 3760 watt. En 19,36 kWh als dagopbrengst op 21 januari 2019, met een piek van 3632 watt. Dat in tegenstelling tot de 22ejanuari, een hele bedompte dag die slechts 1,46 kWh oplevert met een piek van 452 watt. Gemiddeld is dit echter een mooie opbrengst in de somberste maand van het jaar het resultaat.
Nog een laatste vergelijk
Op een mooie nazomerse dag in september (2018) ziet Kevin een dagopbrengst van 19,70 kWh met een piek van 4242 watt. In januari 2019 leverde dezelfde zonnepanelen 20,47 kWh op. Kortom zonnepanelen kunnen in de winterperiode meer produceren dan op een nazomerse dag. Mooi toch.
Binnenkort meer tips en van Kevin. Houd onze nieuws- en blogberichten dus goed in de gaten.
Heb jij een vraag aan Pebble Green Systems? Stel hem gerust.
Blog 3 Jopie Bijl