Is mijn meterkast geschikt voor zonnepanelen?

Het is erg belangrijk dat uw zonnepanelen goed aangesloten worden op uw meterkast. Indien de zonnepanelen niet goed worden aangesloten op de meterkast, leveren de zonnepanelen niet datgene op wat u van te voren had verwacht qua opbrengst en rendement. Daarnaast kan er kortsluiting ontstaan wanneer de zonnepanelen niet goed worden aangesloten op de meterkast, dergelijke risicovolle situaties moet u beslist voorkomen.

De zonnepanelen zijn geplaatst, wat nu?

Nadat de zonnepanelen zijn geplaatst op het dak raden we u aan om de omvormer op een aparte groep in uw meterkast aan te laten sluiten, veiligheidshalve. Een omvormer waar te veel stroom door heen gaat kan namelijk leiden tot overspanning, stroomuitval of zelfs tot brand. Daarnaast moet volgens de Nederlandse wet elke omvormer die groter is dan 600 watt op een aparte groep worden aangesloten.

Hoe lever ik de zelf geproduceerde stroom terug aan het net?

De omvormer zet de gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen om in wisselstroom (AC) voor het net. Voor het terugleveren van de stroom aan het net maakt het niet uit of u gebruik maakt van een klassieke stoppenkast of een stoppenkast waarbij gebruik wordt gemaakt van normale schakelaars. De stroom die het systeem opwekt, verbruikt u direct met alle apparaten die aanstaan in het huis. Indien u méér stroom heeft opgewekt dan dat u op dat moment verbruikt, dan gaat de meter deze ‘extra’ opgewekte stroom terugleveren aan het net.

De ‘extra’ opgewekte stroom kan gezien worden als een overschot. U levert dit overschot terug aan uw energiebedrijf (het net) en het energiebedrijf kan vervolgens dit overschot bijvoorbeeld weer verdelen over de wijk waar u woont. Ondertussen loopt uw meter achteruit en zodra u uw jaarlijkse energieverbruik doorgeeft zal dit een stuk lager zijn dankzij de inzet van uw zonnepanelen. Over de terug geleverde energie krijgt u van uw energiebedrijf een terugleververgoeding. Tot 2020 is de salderingsregeling van kracht, hierdoor krijgt u voor 100% van de door u geleverde stroom dezelfde vergoeding als de prijs die u betaalt (incl btw) voor stroom. Na die tijd kan de prijs die u ontvangt lager worden. Dan wordt het interessant om aan een eigen opslag te gaan denken.

Wilt u meer weten? Bekijk dan onze video over aansluiten op de meterkast.

Wat is de beste plaats voor de omvormer?

Waar de omvormer het beste kan worden geplaatst hangt af van een aantal zaken:

  • Voor een optimaal resultaat moeten de kabels van de zonnepanelen tot de omvormer niet langer zijn dan 15 tot 20 meter. Wanneer hier rekening mee wordt gehouden blijft het kabelverlies ruim onder de 1%.
  • De kabel van de omvormer naar de meterkast moet bij voorkeur ook niet langer zijn dan 20 meter.
  • Kies bij voorkeur een praktische plaats die goed bereikbaar is voor bijvoorbeeld onderhoud en het lezen van de gegevens op de display.
  • Omvormers kunnen op een beperkt niveau geluid maken (bijvoorbeeld tijdens het opstarten en tijdens maximaal zonlicht, ’s nachts staan ze uit en maken ze geen geluid). Daarom raden we u aan om de omvormer niet te plaatsen op locaties waar geluid als vervelend wordt ervaren, zoals een woonruimte, keuken of slaapruimte.

Welke type meters zijn geschikt voor zonnepanelen?

In Nederland zijn er verschillende soorten zonnepanelen meters voor in de stoppenkast beschikbaar om de opbrengst van de zonnepanelen te berekenen. Zo zie je hoeveel stroom je terug levert aan het stroomnet. Hieronder treft u de meeste voorkomende zonnepanelen meters aan:

  • Ferrarismeter

Dit is de meeste gebruikte zonnepanelen meter in Nederland. Leveren de zonnepanelen meer stroom dan dat u verbruikt? Dan draait dit apparaat uw meter automatisch terug. Wanneer de zonnepanelen zijn geplaatst, het zonnetje schijnt en u geen energie slurpende apparatuur aan heeft staan (zoals de stofzuiger of wasmachine) dient u te controleren of de meter terugdraait. Als u dit waarneemt, is alles naar behoren aangesloten.

  • Analoge meter zonder draaischijf

De analoge meter zonder draaischijf is ongeschikt om te salderen of terug levering te registreren. Heeft u deze in uw meterkast staan, overweeg dan om deze te laten vervangen als u zonnepanelen plaatst. Tot 2020 zal de netbeheerder dit kosteloos voor u doen.

  • Digitale meter zonder teruglevering

Ook deze zonnepanelenmeter raden wij af aangezien deze meter niet geschikt is voor zonnepanelen, de meter registreert namelijk niet de terug levering voor de netbeheerder.

  • Digitale meter met terug levering

Deze zonnepanelen meter registreert hoeveel er aan het net kan worden terug geleverd. Deze meter is zeer geschikt.

  • Slimme meter

De overheid rolt slimme meters op vrijwillige basis uit dus u kunt deze aangeboden krijgen door uw netbeheerder. Heeft u een Ferrarismeter in uw meterkast hangen en krijgt u een slimme meter aangeboden? Wij adviseren dan om de Ferrarismeter nog even te laten hangen, mits deze nog goed werkt. Hiermee krijgt u namelijk gegarandeerd dezelfde prijs voor uw zelf geproduceerde energie als voor de gekochte energie.

Laat uw zonnepanelen correct aansluiten op uw meterkast

Wanneer u niet zeker weet of uw meter geschikt is voor zonnepanelen kunt u contact met ons opnemen. Pebble Green Systems zorgt ervoor dat uw zonnepanelen door ervaren monteurs worden geïnstalleerd en correct worden aangesloten op uw meterkast. Wilt u meer weten hoe we te werk gaan om de zonnepanelen correct aan te sluiten op uw meterkast? Of hulp bij eigen installatie?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

omvormer-zonnepanelen-meterkast

Meer weten?

Onze adviseurs zijn u met plezier van dienst!