De financiering van zonnepanelen

Overweegt u om zonnepanelen te gaan plaatsen? U kunt uw zonnepanelen op verschillende manieren financieren. De belangrijkste financieringsmogelijkheden zijn als volgt, u kunt:

  • een lening voor zonnepanelen afsluiten;
  • zonnepanelen leasen;
  • subsidie aanvragen;
  • uw btw terugvragen.

Lening voor zonnepanelen

Zonnepanelen financieren kan op verschillende manieren. De eerste mogelijkheid is een zogenaamde groene lening of energiebespaarlening. Hiermee financiert u duurzame investeringen in en om uw huis. Omdat deze lening wordt gebruikt om milieuvriendelijke producten te financieren heeft deze groene lening een zeer aantrekkelijke rente. Over het algemeen zijn banken redelijk bereid om deze lening uit te geven. Dit maakt het lenen voor zonnepanelen erg voordelig.

Zonnepanelen leasen

U kunt er ook voor kiezen om zonnepanelen te leasen. U koopt de zonnepanelen dan niet, maar via een leaseconstructie betaalt u een vast maandelijks bedrag (afhankelijk van de hoeveelheid panelen op uw dak). Het leasen van zonnepanelen maakt het voor velen mogelijk om toch een energiebesparing te realiseren. Zonnepanelen leasen is een laagdrempelige optie om gebruik te maken van zonne-energie en terug te leveren aan het net.

Subsidie voor zonnepanelen

Voor particulieren is het ook in 2016 mogelijk om vanuit gemeentes en provincies subsidie op zonnepanelen te krijgen. Zo zijn er mogelijkheden tot financieringen met lage rente, maar er zijn ook subsidiebijdragen die kunnen oplopen tot wel 500 euro! Bovendien zijn er kortingen mogelijk als het energielabel van uw huis verbetert. Informeer voor de lokale subsidiemogelijkheden bij uw gemeente.

Ook voor een zakelijke aanschaf van zonnepanelen bestaat de mogelijkheid subsidie te krijgen in 2016. Vaak gaat het om een extra fiscale aftrek op de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Het gaat hierbij om kleinschaligheidsaftrek, een verhoogde energie-investeringsaftrek, milieu-investeringsaftrek en willekeurige afschrijvingen milieu-investeringen.

BTW terugvragen

Consumenten met zonnepanelen leveren automatisch stroom aan het energie net. Dit wordt aangemerkt als economische activiteit waardoor deze consumenten de BTW van de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terug kunnen vragen bij de belastingdienst. Dit maakt de aanschaf van zonnepanelen goedkoper.

Financieringsadvies

Al met al zijn er verschillende manieren om uw zonnepanelen te financieren. De overheid en de banken zien in dat groene energie de toekomst is en willen daar gelukkig ook hun steentje aan bijdragen. Wil je een vrijblijvend advies voor je eigen situatie? Neem dan contact met ons op.

Meer weten?

Jaap-vd-Sande
Onze adviseurs zijn u met plezier van dienst!