Gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen?

Dit is sterk afhankelijk van de specifieke situatie en omstandigheden. Kwaliteitspanelen gaan veel langer mee dan gemiddeld, dus dit is een betere investering.

Over het algemeen kan worden gesteld dat je zonnepanelen tussen de 4 en 10 jaar kunt terugverdienen. Dit is echter sterk afhankelijk van de specifieke situatie en omstandigheden. De zonnepanelen die Pebble zonnepanelen levert gaan veel langer mee dan gemiddeld, dus dit is een betere investering.


Je wilt zonnepanelen op je dak, maar dit is een flinke investering. Gemiddeld kost een zonnepaneel namelijk tussen de 500 en 1000 euro per paneel. (Lees meer in dit artikel: 'Wat kosten zonnepanelen?') Logisch dat je benieuwd bent naar de terugverdientijd van deze investering. Echter is de vraag nog niet zo makkelijk te beantwoorden als je misschien zou denken, dit is namelijk van veel verschillende factoren afhankelijk. In dit artikel geven we meer informatie over deze verschillende factoren om je vraag toch zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden, lees je mee? 


Wat is terugverdientijd?


De terugverdientijd van zonnepanelen verwijst naar de tijd die nodig is om de initiële investering in zonnepanelen terug te verdienen door middel van energiebesparingen. Met andere woorden, het is de periode waarin de besparingen op de energierekening de kosten van het installeren van de zonnepanelen compenseren. Een korte terugverdientijd is natuurlijk interessant, maar wanneer een systeem dat zich in 4 jaar terug verdient een verwachtte levensuur van 10 jaar heeft terwijl een iets duurder systeem met een terugverdientijd van 6 jaar een verwachtte levensduur van 25 jaar heeft. Afhankelijk va je situatie is de laatste optie wellicht een betere investering voor jou.


Welke informatie heb je nodig?

Om nauwkeurig te berekenen binnen welke termijn je je investering in zonnepanelen terugverdient, dien je rekening te houden met verschillende factoren:

  • Wat is de huidige energieprijs


  • Hoeveel bedraagt de investering? 


  • Hoeveel kan je salderen?


  • Hoeveel energie verbruik je per jaar? 


  • Hoeveel energie leveren je zonnepanelen op per jaar? 


  • Hoe lang gaan zonnepanelen mee? 


  • Welke veranderingen verwacht je in wet- en regelgeving?

Deze gegevens stellen je in staat om een realistische inschatting te maken van de terugverdientijd van je zonnepanelen.

Wat is de huidige energieprijs?

Om uit te kunnen rekenen wanneer je de investering van je zonnepanelen hebt terugverdient moet je eerst weten hoeveel jij voor je elektriciteit betaalt. Dit is per energieleverancier verschillend. Momenteel betreft de stroomprijs gemiddeld € 0,41 per kWh (juli 2023).

Wat is kWh?

KWh staat voor kilowattuur, een eenheid van energie die vaak wordt gebruikt om elektriciteitsverbruik te meten. Het is een samenvoeging van twee eenheden: kilowatt (kW), een maatstaf voor vermogenshoeveelheid, en uur (h), een tijdsmaat.

Een kilowattuur (kWh) komt overeen met het verbruik van 1 kilowatt (1.000 watt) gedurende een tijdsduur van 1 uur. Het wordt toegepast om de hoeveelheid elektrische energie aan te duiden die wordt verbruikt door apparaten of systemen die op het elektriciteitsnet zijn aangesloten.


De salderingsregeling, wat is het en hoe werkt het?

De salderingsregeling is in het leven geroepen om particulieren en bedrijven te stimuleren om te investeren in duurzame energie, zoals zonnepanelen. Deze regeling is gebaseerd op het terugleveren van de stroom. Met de salderingsregeling kunnen eigenaren van zonnepanelen de energie die ze zelf opwekken en niet direct verbruiken, terugleveren aan het energienet. Deze teruggeleverde energie wordt verrekend met de energie die ze van het net afnemen, waardoor ze uiteindelijk alleen betalen voor het netto verbruik. Dit betekent dat de energie die ze opwekken, maar niet direct gebruiken, niet verloren gaat en ze hierdoor besparen op hun energiekosten. Het is in Nederland verplicht voor een energieleverancier om per jaar te salderen (van jaarafrekening tot jaarafrekening).


Op dit moment is de salderingsregeling nog geldig, maar in de toekomst wil het kabinet dit gaan afbouwen. (september 2023)


Meer informatie over de salderingsregeling, de salderingsgrens en de afbouw van de salderingsregeling lees je hier


Wat is overcapaciteit?

Voor de overcapaciteit krijg je een vergoeding van je energieleverancier. Ook dit bedrag verschilt per energieleverancier. Overcapaciteit van zonnepanelen betekent dat je zonnepanelen per jaar meer oplevert dan dat je elektriciteit verbruikt. Deze overcapaciteit kan je terugverkopen aan je energieleverancier, elke leverancier heeft hier een apart tarief voor en dit verandert ook. Bij de meeste leveranciers ligt dit tarief tussen de 5 en 12ct (aug 2023)


Hoeveel energie verbruik je per jaar?

Het is waardevol om te beseffen dat een gemiddeld huishouden doorgaans ongeveer 3.400 kWh aan elektriciteit per jaar verbruikt. Als je niet op de hoogte bent van jouw gemiddelde jaarlijkse energieconsumptie, kan het nuttig zijn om je energierekeningen te raadplegen of even in te loggen bij je energieleverancier.


Hoeveel energie leveren zonnepanelen op?

Om uit te rekenen hoeveel je kan besparen door zelf energie op te wekken met zonnepanelen is het handig om uit te kunnen berekenen hoeveel energie uw zonnepanelen opwekken.


Meer informatie over hoe je dit kan berekenen lees je hier


Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Op internet lezen we vaak dat de meeste bedrijven beweren dat zonnepanelen een levensduur hebben van ongeveer 25 jaar. Het is echter belangrijk om te erkennen dat er ook zonnepanelen van slechte kwaliteit bestaan die aanzienlijk minder lang meegaan, soms slechts 5 tot 10 jaar. Dit kan een aanzienlijk risico vormen voor investeerders en consumenten die op zoek zijn naar duurzame en betrouwbare energie oplossingen.

Pebble onderscheidt zich met een assortiment van bewezen producten met een lange levensduur en goede garantievoorwaarden. We leveren bijvoorbeeld zonnepanelen met maar liefst 40 jaar garantie, wat aangeeft dat ze het volste vertrouwen hebben in de duurzaamheid en prestaties van hun producten. Met Pebble zonnepanelen kun je er dus vanuit gaan dat je investeert in panelen van hoge kwaliteit die aanzienlijk langer meegaan en een betrouwbare energieopwekking bieden voor vele jaren.


Oké, maar wat is nou de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd van zonnepanelen wordt berekend door de totale kosten van het zonnesysteem te delen door de jaarlijkse besparingen die het genereert. Het omvat de initiële investering voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen, evenals eventuele andere bijkomende kosten. Vervolgens worden de jaarlijkse besparingen bepaald op basis van factoren zoals de opbrengst van de zonnepanelen, de energieprijzen, subsidies of belastingvoordelen, en de levensduur van de zonnepanelen.

Over het algemeen kan worden gesteld dat je zonnepanelen tussen de 4 en 10 jaar kunt terugverdienen. Dit is echter sterk afhankelijk van de specifieke situatie en omstandigheden. In gebieden met veel zonuren en gunstige stimuleringsmaatregelen kan de terugverdientijd aan de kortere kant liggen. Daarna zul je vele jaren kunnen genieten van gratis elektriciteit en zelfs mogelijk geld kunnen besparen door overtollige energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Zonnepanelen blijven dus een aantrekkelijke investering voor mensen die willen bijdragen aan duurzaamheid en tegelijkertijd willen profiteren van kostenbesparingen op de lange termijn.




Was dit artikel nuttig?